Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kouzelné Formule 1. ročník

13. 6. 2013

 

 A. Levitační kouzla

 Wingadium Leviosa

Pokud chceme toto kouzlo provést, musíme přesně vyslovit formuli tohoto kouzla a specifickým pohybem švihnout hůlkou. Pohyb hůlkou je velmi jednoduchý, ale velká část kouzla závisí právě na něm.

Pohyb hůlkou: Namířit na předmět, švihnout a přiklepnout.

Účinek kouzla: Předmět, na který bylo namířeno hůlkou, by se měl začít vznášet a kopírovat pohyby naší hůlky. Je to velmi jednoduché kouzlo, které může unést pouze předměty, nikoliv živé organismy.

Vedlejší účinek kouzla: Pokud se nám kouzlo nepodaří provést a nějaká část samotného kouzla nebude úspěšná a stoprocentně správná, dojde k výbuchu předmětu, na který míříme. Tyto výbuchy bývají zpočátku velmi časté.

 

Locomotor

Toto kouzlo je silnější než Wingardium Leviosa, ale je také obtížnější. Často se používá k přepravě velkých předmětů nebo kouzelných tvorů.

Pohyb hůlkou: Stačí jednoduše namířit na předmět, který chceme přenést.

Účinek kouzla: Předmět nebo tvor by se měli vznést do vzduchu a následovat pohyby hůlky. Toto kouzlo lze využívat na mnohem větší předměty, a dokonce je často využívané při přepravě kouzelných tvorů, které toto kouzlo vynese do vzduchu.

Vedlejší účinek: Toto kouzlo není nebezpečné a vedlejším účinkem může být menší síla na uzvednutí předmětu – může se tedy jevit, že se nic nestalo. Proto je důležité ho poctivě procvičit.

 

B. Kouzla na opravu předmětů

 

Reparo

Toto kouzlo patří mezi velmi jednoduchá kouzla, za jejichž pomoci spravíme rozbitý předmět. Předmět nemůžeme spravit, pokud nám chybí jedna jeho část, anebo pokud byl zničen jiným kouzlem. Toto kouzlo lze využívat pouze na neživé předměty.

Pohyb hůlkou: Stačí namířit na předmět, který chceme spravit.

Účinek kouzla: Předmět by se měl zacelit, slepit, spojit, narovnat nebo jinak opravit – záleží na druhu poškození, jemuž byl předmět vystaven.

Vedlejší účinek: Pokud se kouzlo z nějakého důvodu nepodaří, může z hůlky vytrysknout oslňující paprsek, který ovšem není nijak nebezpečný.

  

Diffindo

Kouzlo, při jehož použití předmět zničíme. Velmi jednoduché kouzlo, které se učí již začátečníci.

Pohyb hůlkou: Namířit na předmět a krátce ve vzduchu švihnout hůlkou.

Účinek kouzla: Předmět, na který bylo namířeno hůlkou, by se měl začít rozpínat, dokud to nevydrží a rozpadne se.

Vedlejší účinek: Pokud se kouzlo nepovedlo, lze to poznat tak, že místo rozpadnutí se předmět jen nafoukne.

 

C. Kouzla na zmenšení/zvětšení předmětů

 

Engorgio

Pokud si lépe chceme přečíst knihu, která je sepsána malými písmeny, pokud si chceme dům vyzdobit velkou skříní, není nic jednoduššího, než právě toto kouzlo, které nám předměty zvětší.

Pohyb hůlkou: Stačí namířit na předmět a mávnout po směru hodinových ručiček.

Účinek kouzla: Kouzlo by mělo předmět, na který bylo namířeno hůlkou, zvětšit.

 

Reducio

Toto kouzlo je velmi oblíbeným zmenšovacím kouzlem – lze jej použít například ke stěhování. Můžeme si například nacpat plné kapsy skříní a dalšího nábytku a tím ušetřit více prostoru.

Pohyb hůlkou: Stačí na předmět namířit hůlkou a proti směru hodinových ručiček mávnout.

Účinek kouzla: Účelem tohoto kouzla je zmenšení předmětu, případně zrušení kouzla Engorgio. Pokud rušíme kouzlo Engorgio, předmět se vrátí do původní podoby.

 

D. Živelná kouzla

 

Aquamenti

Z hůlky vytryskne pramen čisté vody, kterou lze využít k vaření nebo pití, zachytíme-li jej do nádoby. Pokud se ocitneme v opuštěné krajině bez pitné vody, můžeme si tímto kouzlem zachránit holý život.

Pohyb hůlkou: Protože z konce hůlky vytryskne pramen čisté vody, není nutné využívat inkantace hůlky, stačí namířit do nádoby, kam si přejeme, aby voda vytékala.

Účinek kouzla: Z hůlky by měl vytékat pramen naprosto čisté vody, která je vhodná k pití, hašení plamenů, mytí atd. Čím více je kouzlo důráznější, tím silnější pramen z hůlky vytéká.

Vedlejší účinek: Z hůlky nemusí vytékat voda, pokud je kouzlo provedeno špatně.

 

Aqua Erupto

Toto kouzlo vytvoří silný proud vody, který se používá častěji k hašení plamenů, neboť daným účinkem kouzla je silný proud vody. Toto kouzlo je obtížnější než předchozí Aquamenti, ale v případě požáru s ním zachráníme vzplanulý předmět spíše než s předchozím kouzlem.

Pohyb hůlkou: Není nutný žádný pohyb, neboť přímo z hůlky vyletí silný proud vody. Stačí namířit jen na místo, kam si přejeme, aby proud dopadl.

Účinek kouzla: Z konce hůlky by měl vytrysknout velmi silný proud vody, který je vhodný k hašení či sprchování.

 

Incendio

Toto kouzlo – na rozdíl od těch předešlých – nevykouzlí vodu, ale jeho princip tkví v ohni, který zapaluje. Oheň lze využívat například při zapalování svíček, krbů nebo loučí. Je to velmi oblíbené kouzlo, které patří k těm nejvyužívanějším vůbec.

Pohyb hůlkou: Stačí namířit na předmět, který chceme, aby vzplanul.

Účinek kouzla: Předmět, na který bylo namířeno hůlkou, vzplane oranžovým plamenem. Oheň se může dále rozšiřovat, nebudeme-li jej hlídat. Chová se totiž jako naprosto přirozený oheň, který mudlové zapalují křesadlem.

Vedlejší účinek: Není-li kouzlo provedeno správně, předmět se může rozpadnout.

 

E. Kouzla určená k manipulaci se světlem

 

Lumos

Kouzlo vhodné na každodenní použití, chceme-li si posvítit. Ať již nad knihou, či snad nad pozdní večeří, je vhodné kamkoliv.

Pohyb hůlkou: Není nutný pohyb, neboť by se měl rozsvítit hrot hůlky – tak snad namířit tam, kde je světlo nejvíce potřebné.

Účinek kouzla: Hrot hůlky by se měl rozsvítit slabým světlem

 

Lumos Maxima

Kouzlo tohoto typu bývá velmi často používáno v tmavých a velkých prostorách, na které již běžné Lumos nestačí. Patří sice k obtížnějším kouzlům, ale po pečlivém tréninku je schopen ho zvládnout každý.

Pohyb hůlkou: Pohyb není ani v tomto případě nutný.

Účinek kouzla: Na hrotu hůlky by se měla objevit silně zářící světelná koule, která se v případě důrazněji provedeného kouzla oddělí od hůlky a může se vznášet až několik minut ve vzduchu.

 

Nox

Toto kouzlo je opakem, protikouzlem ke světelným kouzlům Lumos a Lumos Maxima Po použití tohoto kouzla hrot hůlky v okamžení zhasne.

Pohyb hůlkou: Není nutný.

Účinek kouzla: Kouzlo způsobí zhasnutí hrotu hůlky, případně zmizení světelné koule, která se od hůlky oddělila.